Nyhed

Kritik af musikudbuddet på årets Roskilde Festival

Godt vejr og lav kriminalitetsrate kompenserede for fraværet af flere topnavne

Det er dagen derpå og tid til at gøre status over årets Roskilde Festival, der sluttede i går med Coldplay som sidste store navn. Mens politiet melder om den fredeligste festival i årevis, og vejret må siges at have været med festivalgængerne, kritiserer flere medier årets musikudbud. Der manglede flere topnavne fra rockens verden, og en figur som Bruce Springsteen - der netop har optrådt på et par engelske festivaler - ville have været særdeles velkommen, hedder det fra flere kanter.

"En blandet fornøjelse" kalder jp.dk således udbuddet, men fremhæver de hårdere rocknavne som Faith No More og Slipknot som nogle af årets musikalske succeser. JP tilslutter sig den udbredte kritik om, at Roskilde har bevæget sig for langt væk fra sit udgangspunkt som rockfestival ved at satse på mere dansevenlige navne på bekostning af rocken:

"Man må dog sætte spørgsmålstegn ved, hvor meget dansefesten skal fylde. I hvert fald hvis man fremover skal kunne kalde den ugelange oplevelse for en rockfestival", hedder det således. Politikens Erik Jensen drager en tilsvarende lunken konklusion ovenpå den just overståede festival:


"Den engang så rebelske Roskilde festival er blevet et musikalsk supermarked, der gør alt lige godt. Nøjagtig ligesom resten af kulturlivet", hedder det således fra den kant. Jensen kritiserer desuden festivalen for at give køb på egne principper ved at sælge endagsbilletter, og så kritiseres prioriteringen af elektronisk musik på bekostning af rocken også her: "en navneforandring til Klub Roskilde er ikke irrelevant", hedder det således. 

Informations Ralf Christensen er mere positiv i sin evaluering, og skriver "når urinstøvet har lagt sig over den hårdt prøvede Dyrskueplads, vil årets Roskilde Festival blive husket for – trods vaklende støtte – at rejse sig og bekræfte sin kulturelle relevans".

Tilbage står en række enkeltstående, vellykkede koncerter, og ikke mindst koncerten med det genforenede hiphop-foretagende Malk de Koijn har fået glimrende anmeldelser. Desuden kunne festivalen i år præsentere amerikanske Lucinda Williams, som er en forholdsvis sjælden gæst på de europæiske scener.


At taget så ifølge GAFFAs Peter Ramsdal aldrig for alvor lettede ved koncerten med den glimrende sangskriver, er en anden sag. Også Nick Cave & the Bad Seeds, der var et af fredagens topnavne, er i andre medier blevet kritiseret for en lettere rutinepræget præstation, mens søndagens koncert med Coldplay deler vandene, fra en fin anmeldelse i JP til en noget mere forbeholden af slagsen i Politiken. 

GAFFAs anmeldere uddelte i løbet af festivalen de maksimale seks stjerner til både Mew, Malk de Koijn og Gogol Bordello, der blev hentet ind som erstatning for rapperen Lil' Wayne, mens blandt andre Grace Jones og Faith No More begge fik femstjernede anmeldelser.

ANNONCE