Nyhed

Da rocken kom til Gentofte

I dag er det 30 år siden, at en perlerække fede koncerter satte nye standarder for, hvor store rockkoncerter kunne blive på dansk grund. På Grundlovsdag i 1983 etablerede en koncert med Supertramp Gentofte Stadion som et fænomen i dansk entertainment.

I startfirserne var der en længere rejse forbundet med at se de virkeligt store navne. Danmark var stort set lukket land, og man valfartede til stadions som Nya Ullevi i Göteborg og en lokalitet nær Hamburg, der hed Bad Segeberg. Det ændredes totalt.

Paddy Gythfeldt startede ud tidligt. Han arrangerede koncerter, var særdeles aktiv som sangskriver og havde adskillige bands. Et af dem var faktisk med den netop afdøde musikskribent, Torben Bille, og hed Hair. Men det er i høj grad som del af DKB – nu Live Nation – at han for alvor har sat sine spor i den danske rockbranche. For sammen med Arne Worsøes ICO og Knud Thorbjørnsen var de de helt store spillere på den danske koncertscene fra sluthalvfjerdserne og frem mod årtusindskiftet.

Paddy Gythfeldt – fornavnet er et kælenavn fra barndommen – havde i mange år haft et specielt forhold til det engelske band Supertramp. Allerede ti år før havde bandet spillet på det daværende in-sted, klubben Revolution på Åboulevarden. Da de siden opførte konceptalbummet Crime Of The Century i Falkonerteatret i København, var Gythfeldts folk rundt på skoler i omegnen og forærede billetter væk. De af os, der dukkede op, fik også lov til at opleve en helt ung Chris de Burgh optræde solo som opvarmning.


 

Startede med Supertramp

I 1983 var situationen en helt anden. Bandet havde hittet massivt med Breakfast In America, og derfor var det en unik mulighed, der bød sig. Men problemet var, at konkurrent Arne Worsøe havde superstjernen Rod Stewart inde på nationalstadionet på Østre Allé. Det var dagen før, og ville indtil 1983 have været det naturlige valg til en stor udendørs koncert.


– I 1983 havde DKB og jeg fået Supertramp op at stå for alvor efter mange års arbejde. Og vi fik mulighed for at lave dem udendørs, men det kunne kun blive på Grundlovsdag den 5. juni. Samtidig havde ICO Rod Stewart til at optræde dagen før i det daværende Københavns Idrætspark (Parken i dag. Red.), og der havde jeg tidligere sat store koncerter op med danske kunstnere som Shu-Bi-Dua og Rugsted/Kreutzfeldt. Men det var umuligt at hive den ene scene ud og sætte den næste op, og derfor var jeg nødt til at finde et andet sted, og så fandt jeg Gentofte Stadion, beretter Paddy Gythfeldt.

Det var ikke et tilfælde. Som ung knægt var han vokset op og gik i skole rundt om hjørnet, så han kendte hvert et græstørv på stadion. Stedet var desuden langt mere perfekt end nationalstadion inde i byen, for i lighed med de amerikanske stadions lå motorvejen lige ved siden af, og der var nærmest geniale parkeringsmuligheder for de store trucks, som transporterer scener og grej rundt fra by til by.

Paddy Gythfeldt havde kæmpet en kamp med Københavns Idrætspark, for han ville gerne ændre scenens placering, og der skulle gå en rum tid, før det kunne lade sig gøre. Årsagen var den logiske, at der ville være plads til flere. Han ville præsentere seriøse navne som Bob Dylan, men der var først i juli 1988, hvor Bruce Springsteen kom og leverede en fuldkommen udsolgt koncert, at scenen kunne vendes og der for alvor blev økonomisk mening med galskaben.


 

Kolossal succes

Koncerten på Gentofte Stadion blev en kolossal succes og var sidste gang, Supertramp optrådte i sin klassiske opstilling. Ligesom det blev startskuddet til en række store koncerter på stedet.


– Det blev en fantastisk forretning at køre de koncerter, og det smittede af på hele branchen, mener Paddy Gythfeldt, og fortsætter:

– Det var et eminent sted, som var indhegnet, og der var plads til en masse lastbiler. Så der kørte vi en lang række koncerter, og selv om der var udfald i forhold til Gentofte Kommune, og vi midlertidigt ville flytte aktiviteterne til Valby Idrætspark og Hvidovre Stadion, så vendte vi tilbage. For det var bare en suveræn scene. Og en suveræn tid, slutter Paddy Gythfeldt, som barsler med en bog fra en omfattende karriere. En bog, som salig Torben Bille skulle have været med til at skrive.

Her er en liste over de koncerter, der satte Gentofte Stadion på Danmarkskortet:


 

1983: Supertramp

1987: Genesis (m. Phil Collins)


1988: Pink Floyd

1989: Simple Minds

1990: Prince


1990: Tina Turner

1991: AC/DC & Metallica (Monsters Of Rock)

1991: ZZ Top & Bryan Adams


1992: Michael Jackson

1992: Dire Straits (2 shows)

1993: Metallica


1993: Bruce Springsteen

1993: Guns n' Roses

1993: U2


1994: Bryan Adams

1997: Rockshow

2005: Rammstein & diverse (Giants Of Rock)


ANNONCE